Navigácia

  • Prečo je očkovanie najlepšia cesta ako sa zbaviť COVID – 19?

    Vakcinácia je najdôležitejší spôsob boja proti COVID – 19, nakoľko minimálne v 90% sa po vniknutí COVIDu – 19 do organizmu človek neochorie a vo zvyšných prípadoch má ochorenie len ľahký priebeh. Čítajte Preco_sa ockovat Ockovanie_SK.pdf

    Spracovala : MUDr. Věra Dobiášová, PhD., MPH

  • Ako extrémne horúčavy ovplyvňujú zdravie

    Vysoké vonkajšie teploty môžu spôsobiť prehriatie organizmu a zdravotné komplikácie - zvýšenie telesnej teploty, malátnosť, ospalosť, bolesti hlavy, závraty, nevoľnosť, či zvracanie. Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) vám preto prináša základné pravidlá prevencie proti následkom horúčav: Letný manuál prevencie počas horúčav (uvzsr.sk)

    Spracovala : MUDr. Věra Dobiášová, PhD., MPH

  • TSK ocenilo učiteľov a žiakov našej školy

    Z rúk predsedu TSK Jaroslava Bašku si na pôde župného úradu 31. mája prevzali ďakovné listy pedagógovia a žiaci našej školy.

    Za humánny prístup a pomoc pri návrate žiakov do škôl vytvorením vlastnej MOM-ky a testovaním žiakov svojich i okolitých škôl bol udelený ďakovný list riaditeľke školy PhDr. Eve Červeňanovej, PhD., zástupkyni pre odborné predmety Mgr. Monike Hermanovej, vedúcej odboru zdravotnícky asistent PhDr. Mariane Mišinovej, PhD. a pedagógom MUDr. Věre Dobiášovej, PhD., MPH,  PhDr. Anne Litvínovej, PhD., Mgr. Kataríne Moravíkovej. Za humánny čin a dobrovoľníctvo boli taktiež ocenení aj žiaci Linda Bydžovská, Ema Gugová, Lukáš Vojtek a Tatiana Nevidalová. Oceneným srdečne blahoželáme!

  • Slávnostné vyraďovanie maturantov

    25. a 26. mája sme sa slávnostne rozlúčili s našimi absolventmi. Spoločenská miestnosť sa v dané dni otvorila pre jednotlivé maturitné triedy osobitne. V príjemnej komornej atmosfére si žiaci za dodržania epidemiologických opatrení prevzali z rúk vedenia školy maturitné vysvedčenie, ocenenie, pochvalu riaditeľom školy a darček ako milú spomienku na svoju alma mater. Milí absolventi, želáme vám všetko dobré!

  • Úspech v biblickej olympiáde

    Denisa Zarodňanská, Miroslava Vyhničková a Justína Ághová  našu školu úspešne reprezentovali 25. apríla v diecéznom/krajskom kole biblickej olympiády. Blahoželáme!

    Pozrite Biblická olympiáda.

  • Covid - opatrenia od 14.6.2021

    ÚVZ SR vydal nové Vyhlášky pre hromadné podujatia a aktualizovanú Vyhlášku, ktorá upravuje podmienky vstupu na územie SR s účinnosťou od 14.6.2021. Bližšie informácie nájdete v súboroch: Nove_vyhlasky_pre_hromadne_podujatia_a_prevadzky.pdf a HRANICE_CESTOVNY_SEMAFOR.pdf

    Spracovala: MUDr. Věra Dobiášová, PhD., MPH.

  • Výsledky prijímacieho konania pre šk. rok 2021/2022

    V priebehu najbližších dní Vám odošleme cez EduPage, prípadne mailom, ROZHODNUTIE O PRIJATÍ, alebo o NEPRIJATÍ žiaka na našu školu. Je potrebné, aby zákonný zástupca túto poštu otvoril.

    POTVRDENIE O NASTÚPENÍ/NENASTÚPENÍ NA NAŠU ŠKOLU JE POTREBNÉ ODOSLAŤ do 13.5.2021 na mailovú adresu nora.faitova@szstn.sk.

    Vysledkova_listina_farmaceuticky_laborant.pdf

    Vysledkova_listina_prakticka_sestra.pdf

    Vysledkova_listina_zdravotnicky_laborant.pdf

    Vysledkova_listina_zubny_asistent.pdf

    Na zobrazenie celej správy kliknite do slova VIAC.

    Prílohy, ktoré bude správa pre prijatých žiakov obsahovať sú: rozhodnutie o prijatí, potvrdenie o nastúpení/nenastúpení žiaka na SŠ, tlačivo s výberom cudzieho jazyka, tlačivo o voliteľnom predmete, tlačivo na vybavenie ISIC preukazu.

    Prílohy, ktoré bude správa pre neprijatých žiakov obsahovať sú: rozhodnutie o neprijatí, vzor odvolania (odvolanie nemôže byť na školu odoslané skôr, než obdržíte a prečítate rozhodnutie o neprijatí). Bližšie informácie nájdete v odoslanej pošte.

    Podľa ROZHODNUTIA ministra školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling zo dňa 26.01.2021 rozhodnutia riaditeľa SŠ o prijatí alebo o neprijatí žiaka na základe výsledkov prijímacieho konania zákonnému zástupcovi žiaka doručí cez informačný systém základnej školy EduPage, odoslaním naskenovaného tlačiva prostredníctvom e-mailu, poštou alebo do elektronickej schránky. Na základe tohto usmernenia naša škola nebude rozhodnutia o prijatí a neprijatí žiaka posielať poštou.

  • Návrat do školy

    Vážení kolegovia, milí žiaci,

    som veľmi rada, že Vás môžem opäť privítať v škole!

    Verím, že ste to náročné obdobie, ktoré máme za sebou zvládli a to, ktoré máme pred sebou budeme zvládať spoločne, zodpovedne, že na každom kroku budete dokazovať, že ste budúci zdravotnícki pracovníci, ktorí poznajú prísne zásady hygienicko-epidemiologického režimu, tí, ktorí sú pripravení pomáhať v prvej línii,

    Viem, že mnohí z Vás učiteľov a žiakov, ale i nepedagogických zamestnancov, ste sa stali členmi testovacích tímov, vakcinačných tímov, pracujete ako dobrovoľníci v sociálnych zariadeniach, pomáhali ste tam, kde to bolo najviac potreba.

    Som na Vás všetkých nesmierne hrdá, robíte dobré meno našej škole a vyslovujem úprimné ĎAKUJEM!

    PhDr. Eva Červeňanová, PhD.

    riaditeľka školy

  • Deň otvorených dverí ONLINE

    Deň otvorených dverí ONLINE

    Súčasná epidemiologická situácia v súvislosti s ochorením COVID 19 nám nedovoľuje, aby sme sa spoločne stretli u nás v škole na Dni otvorených dverí. POZÝVAME VÁS PRETO NA PREHLIADKU DO ODBORNÝCH UČEBNÍ NAŠICH ŠTUDIJNÝCH ODBOROV ONLINE.

     

    BLIŽŠIE INFORMÁCIE O PRIJÍMACOM KONANÍ

    A ŠTUDIJNÝCH ODBOROCH,

    ktoré  v školskom roku 2021/2022 budeme otvárať, 

    nájdete v záložke PRIJÍMACIE  KONANIE alebo po kliknutí na link:  https://szstn.edupage.org/text2/.

  • Zastavme zubný kaz teraz pre budúcnosť bez zubného kazu

    V tomto roku boli aktualizované národné odporúčania pre jednotné vzdelávanie pacientov zubných ambulancií, ktorých cieľom je naučiť obyvateľov ako predchádzať poškodeniam nielen ústneho ale aj celkového zdravia a dosiahnuť ich zdravotnú gramotnosť. Ak si chcete zhodnotiť riziká zubného kazu, dozvedieť sa o poškodeniach skloviny následkom svojich obľúbených nápojov a potravín, chcete vedieť koľko cukru majú vaše maškrty, ktoré nie sú sladké, čo má byť náplňou preventívnych prehliadok u detí, ale aj v tehotenstve, neváhajte a navštívte naše odborné učebne, alebo si prečítajte aktuálne odporúčania na stránke:

    https://www.skzl.sk/storage/clanky/Aktuality/2021/Narodne_odporucania_pre_jednotne_vzdelavanie_nasich_pacientov.pdf

  • S kočíkom k zubnému lekárovi

    Podľa nového doplnenia zákona 577/2004 je pediater povinný v 11. a 12. mesiaci života dieťaťa poskytnúť rodičom poradenstvo o potrebe prvej preventívnej prehliadky ústnej dutiny dieťaťa u zubného lekára, následne v 15. mesiaci života dieťaťa si vyžiada  pediater od rodičov dieťaťa potvrdenie o absolvovaní preventívnej prehliadky ústnej dutiny dieťaťa u zubného lekára, ktoré bude v zubnom preukaze dieťaťa, ktorý mamička dostane už na pôrodnici. Táto novelizácia vznikla na základe nedostatočnej edukácie žien v tehotenstve ohľadom orálneho zdravia a súvisí s vysokým výskytom zubného kazu v rannom detstve. Zubný kaz je spôsobený vysokou konzumáciou cukrov a nedostatočnou ústnou hygienou u detí a faktom, že prvé ošetrenie dieťaťa a návšteva u zubného lekára býva  až pri bolestivých stavoch neraz až v mladšom školskom veku, kedy dieťa môže byť traumatizované. Viac v zubnom preukaze dieťaťa:

    https://www.skzl.sk/storage/dokumenty/Verejnost/Prevencia/zubny_preukaz_dietata.pdf

     

  • Spolupráca SZŠ C. Šimurkovej s TSK pri vakcinácii v Krajskom vakcinačnom centre na Výstavisku EXPO CENTER v Trenčíne

    V súvislosti  s plánovaným zriadením veľkokapacitného Krajského vakcinačného centra na Výstavisku EXPO CENTER bolo vedenie SZŠ C. Šimurkovej v Trenčíne oslovené vedúcou oddelenia zdravotníctva a sociálnej pomoci PhDr. Elenou Štefíkovou, MPH z TSK a na stretnutiach riaditeľky školy PhDr. Evy Červeňanovej, PhD., vedúcej odboru ZA PhDr. Mariany Mišinovej, PhD. a odbornej vyučujúcej Mgr. Kataríny Moravíkovej boli diskutované a dohodnuté možnosti spolupráce našej školy pri činnosti vakcinačného centra. Bližšie informácie si môžete prečítať TU.

  • Veľká medaila sv. Gorazda pre riaditeľku školy Evu Červeňanovú

    Aj v tomto roku udeľovalo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR morálne ocenenia svätého Gorazda. Ide o najvyšší stupeň uznania práce v oblasti školstva. Medzi ocenenými je aj Eva Červeňanová, riaditeľka našej školy. Od 9. decembra 2020 je držiteľkou Veľkej medaily sv. Gorazda.

     Toto ocenenie minister školstva odovzdáva laureátom v Deň učiteľov, no v súvislosti s mimoriadnou pandemickou situáciou to tento rok i napriek snahám organizátorov nebolo možné. Slová vďaky a uznania minister školstva B. Gröhling adresoval oceneným formou ďakovného listu, v ktorom vyzdvihol ich prácu, odhodlanosť a kreativitu.

    Cenu Veľká medaila svätého Gorazda získala Eva Červeňanová za celoživotnú prácu vo výchovno-vzdelávacom procese stredoškolského a vysokoškolského vzdelávania, zodpovednú prácu pri príprave žiakov na zdravotnícke povolanie a skvalitňovanie úrovne vzdelávania odborných zdravotníckych pracovníkov.

    Pani riaditeľke k oceneniu srdečne blahoželáme!

  • Pekné gestá robia pekné sviatky

    Najkrajšie sviatky roka klopú na dvere. Tešíme sa chvíle strávené s rodinou, na vzájomné obdarúvanie...  Ale nie všetci takúto možnosť majú, a preto sme rozhodli  pre pekné gesto. Zapojili sme sa do kampane Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?  a milými drobnosťami prispeli k spríjemneniu Vianoc seniorom v sociálnych zariadeniach v Trenčíne a v blízkom okolí.

    Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili do tohto pekného projektu a veríme, že sa stane tradíciou.

    žiacka školská rada

  • Školské kolo OAJ v online priestore

    Školské kolo OAJ v online priestore

         26. novembra 2020 si žiaci našej školy zmerali sily v školskom kole 31. ročníka Olympiády v anglickom jazyku (v kategórii 2D – žiaci SOŠ bez vekového určenia), ktorá sa kvôli nepriaznivej pandemickej situácii uskutočnila v online priestore. To jej však neubralo na obtiažnosti a študentom na súťaživosti.

         Olympiáda v anglickom jazyku už tradične pozostávala z dvoch častí, z písomnej a ústnej. Písomná časť preverila jazykovú kompetenciu žiakov – ich schopnosť počúvať a čítať s porozumením a používať jazyk. V ústnej časti (voľný rozhovor a tvorba príbehu podľa obrázka) sa hodnotila komunikatívna zručnosť a plynulosť vyjadrovania, jazyková úroveň (gramatika, syntax) a rozsah slovnej zásoby a jej použitie.

    Konečné umiestnenie na prvých priečkach bolo nasledovné:

    1. miesto: Boris Šarina, II. FL
    2. miesto: Sofia Lojková, III. ZUA
    3. miesto: Tereza Onderová, I. ZL

    Srdečne blahoželáme všetkým a víťaz školského kola postupuje do obvodného kola.

  • Keď skutky voňajú človečinou - poďakovanie

    Poďakovanie patrí mojim kolegom, našim žiakom a absolventom našej školy za to, že sa aktívne zapojili do operácie „Spoločná zodpovednosť“. Stali sa dobrovoľnými členmi odberových tímov a  počas testovania na  COVID-19 svojou obetavou prácou, a to napriek možnému riziku ohrozenia vlastného zdravia, pomáhali realizovať celoplošné testovanie počas ostatných dvoch víkendov. Hovorí sa, že ľudskosť sa rodí v človeku, keď na prvé miesto pred svoje záujmy posunie život, zdravie, pomoc a potreby iného človeka...

    Svojím činom to dokázali – ďakujem!

    Eva Červeňanová

    riaditeľka školy

  • Svetový deň predčasne narodených detí

    17.november je deň, kedy si pripomíname nielen Deň boja za slobodu a demokraciu, ale taktiež Svetový deň predčasne narodených detí. Na Slovensku sa ročne narodí 57 tisíc detí a z toho každé 11-te dieťa príde na svet predčasne – pred 37. týždňom tehotenstva. Celkový počet predčasne narodených detí predstavuje až 30% ukončenia všetkých tehotenstiev. Bližšie informácie TU!

    (Mgr. Barbora Karellová)

  • Svetový deň duševného zdravia

    Svetový deň duševného zdravia

          Svet zažíva bezprecedentný vplyv aktuálnej globálnej situácie, kvôli COVID-19, a to, samozrejme, ovplyvňuje aj duševné zdravie miliónov ľudí. Vieme, že úrovne úzkosti, strachu, izolácie, sociálneho dištancovania a rôznych iných reštrikcií, neistota a emocionálne vypätie, sa stali tak rozšírené, pretože celý svet sa snaží dostať vírusovú pandémiu pod kontrolu a nájsť všetky možné riešenia. Toto sú slová  prezidentky Svetovej federácie duševného zdravia, Dr. Ingrid Daniels, ku Svetovému dňu duševného zdravia, ktorý aj tento rok tradične pripadne na 10.októbra 2020. Bližšie informácie tu.

         Ako vplýva na našu náladu počasie, či môže spôsobiť depresiu i ako zvládnuť blížiacu sa jeseň a zimu v čase globálnej pandémie radí  Anton Heretik, psychológ, ktorý sa venuje všeobecnej a klinickej psychológii, emocionalite a jej poruchám, ako aj využívaniu nových metód výskumu v psychológii a psychopatológii. Viac sa dočítate v prílohe.

  • Úspešne absolvovali OŽAZ a KOŽAZ

    V priebehu septembra absolvovali žiaci 1. a 2. ročníka OŽAZ (jednodňové účelové cvičenie) a žiaci 3. ročníka KOŽAZ (kurz v rozsahu viacerých dní – tentokrát dennou formou). Ich cieľom bolo prehĺbenie vedomostí žiakov v oblasti ochrany života, zdravia a civilnej ochrany. Žiaci si preverili aj svoje fyzické sily, nadobudli zručnosti v streľbe zo vzduchoviek a zvládanie krízových situácií v reálnom živote (viď fotoalbumy).

  • Klimatický týždeň

    V pondelok 21. 9. sa začal klimatický týždeň 2020 a potrvá až do nedele 27. 9. Upozorňuje na témy, ktoré súvisia so zmenami klímy. Na neustále rastúcu spotrebu a konzum, na hromadiace sa množstvo odpadu, na otepľovanie a na extrémne výkyvy počasia, na nárast hladiny svetového oceána, na topenie sa ľadovcov, na vymieranie druhov a množstvo ďalších problémov.

    Aj preto ponúkame zopár rád, ako sa do klimatického týždňa zapojiť a prispieť tak svojou vlastnou aktivitou. Čím viac si ich osvojíte, tým zelenšia budúcnosť nás čaká.

    Vic sa dozviete TU.

strana:

Novinky

Kontakt

  • Stredná zdravotnícka škola Celestíny Šimurkovej v Trenčíne
    Veľkomoravská 14
  • informátor: +421 32 65198 11